Навчальна дисципліна є обов’язковою компонентою (ОК) і входить до циклу спеціальної (фахової) підготовки навчального плану для здобувачів другого рівня вищої освіти спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура». Вона базується на основі раніше вивчених дисциплін першого (бакалаврського) рівня освіти: іхтіології, основ промислового рибальства і рибохорони, аквакультурі.

Мета: Сформувати систему теоретичних знань про сучасний стану виробництва рибної продукції в країнах Світу, перспективи рибної галузі в сучасних умовах з урахуванням тенденцій розвитку світового рибного ринку, стан наявних ресурсів нарощування виробництва продукції промислу та аквакультури.

Задачі: вивчення студентами сучасного стану рибного господарства в країнах Світу, навчити майбутніх фахівців оцінювати перспективи розвитку прісноводного та морського промислу гідробіонтів в сучасних умовах, розвиток різних напрямів світової аквакультури та рибопереробної галузі з урахуванням регіональних особливостей, оцінювати перспективи розвитку світового рибного господарства на основі статистичних даних попередніх років та тенденцій розвитку світового рибного ринку

Представлена інформація в ході вивчення даної навчальної дисципліни доповнює всебічність розуміння здобувача щодо стану та тенденцій розвитку рибного господарства світу. В результаті вивчення цієї дисципліни магістри з водних біоресурсів повинні знати: динаміку сировинних ресурсів в різних районах Світового Океану, їх засвоєння, основні промислові види гідробіонтів, загальні об’єми виробництва продукції в рибничих господарствах, динаміку вирощування головних рибних та нерибних об’єктів в прісноводній та морській аквакультурі, вміти оцінювати стан розвитку рибної галузі в країнах світу та розглядати перспективи їх розвитку.

В результаті опанування дисципліни майбутній фахівець буде вміти оцінювати та аналізувати наявність та рівень видобутку сировинних ресурсів рибної промисловості в різних районах Світового Океану, виробництво рибної продукції в господарствах аквакультури, розуміти тенденції розвитку рибопереробної промисловості, оцінювати стан розвитку рибної галузі в окремих країнах світу та регіонах. В ході свого набутого фаху буде вільно оперувати загальними тенденціями розвитку галузі, потенційними можливостями вилову морських живих ресурсів як у 200- мильній економічній зоні окремих держав, так і у відкритих районах Світового океану, обирати оптимальні режими експлуатації промислових стад гідробіонтів, знаннями із тенденцій попиту та пропозиції рибної продукції в світі та окремих регіонах. Програма дисципліни реалізується через лекційне викладання теоретичного матеріалу та проведення лабораторних (практичних, розрахункових) занять.        Базовим навчальним планом магістрів на вивчення дисципліни відводиться 120 годин, у тому числі 40 годин аудиторних занять. Підсумковою формою семестрової атестації є екзамен.