«Альтернативні та відновлювальні джерела енергії» як навчальна дисципліна дає можливість опанувати методичні та методологічні основи розробки та реалізації комплексу заходів щодо підтримки та забезпечення розвитку харчового виробництва, сільського господарства в системі міжгалузевих зв’язків у національній економіці, а також оцінити з позиції теорії практичні дії державних структур щодо регулювання питання альтернативних та відновлювальних джерел енергії.

Вивчення навчальної дисципліни «Альтернативні та відновлювальні джерела енергії» сприятиме підвищенню рівня загальної підготовки фахівців з харчового виробництва, формуванню у них навичок науково-аналітичного опрацювання проблем харчового виробництва, аграрного сектору з позиції загальнодержавних інтересів та інтересів виробників, дає можливість опанувати теоретичні підходи до розробки та реалізації комплексу заходів щодо регулювання питання альтернативних джерел енергії.

Мета вивчення дисципліни полягає у підготовці фахівців професійного рівня, оволодіння теоретичними та методологічними основами формування вмінь та навичок  з розрахункового  оцінювання можливостей використання енергії відновлювальних джерел енергії та режимів роботи установок на базі відновлювальних джерел енергії в різних системах енергопостачання.

Завдання дисципліни полягає у формуванні знань студентів з таких питань:

 - оволодіти базовими знаннями щодо фізичних явищ, що мають місце  при отриманні енергії;

- аналізувати ефективність діяльності підприємств харчової індустрії з питань використання традиційних та альтернативних засобів отримання енергії, їх переваг та недоліків;

- оцінювати окремі заходи щодо вирішення конкретних завдань малої енергетики;

фінансово-кредитної, податкової, цінової політики в аграрному секторі, а також аграрно-соціальній та аграрно-екологічній політиці держави;

 - розуміти особливості перспектив розвитку нетрадиційних  та відновлювальних джерел енергії різних напрямків з використанням техніко-економічних підходів.

Програма навчальної дисципліни «Альтернативні та відновлювальні джерела енергії» відповідає освітньо-професійній програмі підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня освіти спеціальності 181 «Харчові технології» та охоплює передбачені стандартом змістові частини.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

-                     основні джерела нетрадиційної енергетики та їх енергетичний  потенціал;

-                     принципи дії, технічні характеристики альтернативних джерел енергії, а також їх властивості;

-                     переваги та недоліки нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії.

вміти:

-                     використовувати знання при вирішенні практичних завдань з виробу існуючих та створюванню нових з раціональними характеристиками перетворювачів відновлювальних джерел енергії;

-                     володіти методами розрахунку і аналізу режимів роботи перетворювачів відновлювальних джерел енергії;

-                     володіти навичками розрахунків енергетичного потенціалу та економічних показників  відновлювальних джерел енергії.