Викладач, доцент Каращук Г.В.
Мета та завдання навчальної дисципліни
Мета вивчення дисципліни – одержання знань щодо технології переробки насіння олійних культур, оволодіння методами отримання олії, набуття навичок у вивченні технологічних схем виробництва.
Основні завдання курсу:
- дослідження сировини, яка використовуються для виробництва олії;
- вивчення технологічних схем виробництва;
- оволодіння методами отримання рослинної олії;
- дослідження якості отриманої олії.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен:
Знати:
- асортимент рослинної олії;
- характеристику та стандартні показники якості сировини;
- технологічні схеми виробництва;
- основи підготовки рослинної сировини для видалення олії;
- технологію отримання олії методом пресування;
- сутність процесу та способи екстракції;
- техніку обробки міцели та перегонку розчинника із міцели та із шроту;
- техніку підготовки до зберігання і правила зберігання шроту і регенерація та рекуперація розчинника;
- технологію первинного очищення олії;
- техніку отримання білкових ізолятів із шроту.
Уміти:
- проводити визначення якості рослинної сировини;
- отримувати олію на комплексі по виробництву рослинної олії;
- визначати якість отриманої олії.
Володіти:
- основами технологічних прийомів переробки рослинної сировини, основами процесів та апаратів харчової промисловості.
Викладання дисципліни „Виробництво рослинної олії” ґрунтується на знаннях основ дисциплін: фізики, хімії, математики, ботаніки, фізіології рослин, стандартизації та управлінні якістю продукції рослинництва, технології зберігання та переробки продукції рослинництва.