Викладач, доцент Каращук Г.В.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета вивчення дисципліни – одержання знань щодо технології переробки насіння олійних культур, оволодіння методами отримання олії, набуття навичок у вивченні технологічних схем виробництва.

Основні завдання курсу:

-        дослідження сировини, яка використовуються для виробництва олії;

-        вивчення технологічних схем виробництва;

-        оволодіння методами отримання рослинної олії;

-        дослідження якості отриманої олії.

 

 У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

 

Знати:

-        асортимент рослинної олії;

-        характеристику та стандартні показники якості сировини;

-        технологічні схеми виробництва;

-        основи підготовки рослинної сировини для видалення олії;

-        технологію отримання олії методом пресування;

-        сутність процесу та способи екстракції;

-        техніку обробки міцели та перегонку розчинника із міцели та із шроту;

-        техніку підготовки до зберігання і правила зберігання шроту і регенерація та рекуперація розчинника;

-        технологію первинного очищення олії;

-        техніку отримання білкових ізолятів із шроту.

Уміти:

-        проводити визначення якості рослинної сировини;

-        отримувати олію на комплексі по виробництву рослинної олії;

-        визначати якість отриманої олії.

Володіти:

 - основами технологічних прийомів переробки рослинної сировини, основами процесів та апаратів харчової промисловості.

Викладання дисципліни „Виробництво рослинної олії” ґрунтується на знаннях основ дисциплін: фізики, хімії, математики, ботаніки, фізіології рослин, стандартизації та управлінні якістю продукції рослинництва, технології зберігання та переробки продукції рослинництва.