- Викладач, доцент Каращук Г.В.
- . Мета та завдання навчальної дисципліни
Мета вивчення дисципліни – одержання знань щодо технології консервування плодів та овочів, оволодіння методами консервування, набуття навичок у вивченні технологій виробництва консервованої продукції, окремим видам консервів та обліку консервованої продукції.
Основні завдання курсу:
- вивчення сировини і тари, які використовуються у консервному виробництві;
- вивчення основних процесів і обладнання консервного виробництва;
- оволодіння біохімічним, хімічним і фізичним методами консервування.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен:
Знати:
- асортимент плодоовочевої консервної продукції;
- характеристику та стандартні показники якості сировини;
- класифікацію та характеристику тари;
- основні процеси консервного виробництва;
- основне обладнання при виробництві консервів;
- біохімічні методи консервування;
- хімічні методи консервування;
- фізичні методи консервування.
Уміти:
- проводити визначення якості основної та допоміжної сировини для виробництва плодоовочевих консервів;
- визначати якість тари згідно із встановленими стандартами;
- контролювати якість сировини і підготовку її до консервування;
- оцінювати якість фізичного методу консервування;
- правильно проводити технічний контроль та зберігання консервів;
- проводити консервування способом молочнокислого бродіння та давати оцінку біохімічному методу консервування;
- проводити консервування способом теплової стерилізації та давати оцінку фізичному методу консервування.
Особливу увагу при вивченні дисципліни приділяють матеріалам по виготовленню окремих видів консервів та обліку консервованої продукції.
Володіти:
- основами технологічних прийомів переробки плодоовочевої сировини, основами процесів та апаратів харчової промисловості, методами проектування консервних виробництв.
Викладання дисципліни „Технологія консервування плодоовочевої і ягідної продукції” ґрунтується на знаннях основ дисциплін: фізика, хімія, математика, ботаніка, основи первинної обробки продукції рослинництва.