1. Викладач, доцент Каращук Г.В.
  2. .     Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета вивчення дисципліни – одержання знань щодо технології консервування плодів та овочів, оволодіння методами консервування, набуття навичок у вивченні технологій виробництва консервованої продукції, окремим видам консервів та обліку консервованої продукції.

Основні завдання курсу:

  • вивчення сировини і тари, які використовуються у консервному виробництві;
  • вивчення основних процесів і обладнання консервного виробництва;
  • оволодіння біохімічним, хімічним і фізичним методами консервування.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

Знати:

  • асортимент плодоовочевої консервної продукції;
  • характеристику та стандартні показники якості сировини;
  • класифікацію та характеристику тари;
  • основні процеси консервного виробництва;
  • основне обладнання при виробництві консервів;
  • біохімічні методи консервування;
  • хімічні методи консервування;
  • фізичні методи консервування.

Уміти:

  • проводити визначення якості основної та допоміжної сировини для виробництва плодоовочевих консервів;
  • визначати якість тари згідно із встановленими стандартами;
  • контролювати якість сировини і підготовку її до консервування;
  • оцінювати якість фізичного методу консервування;
  • правильно проводити технічний контроль та зберігання консервів;
  • проводити консервування способом молочнокислого бродіння та давати оцінку біохімічному методу консервування;
  • проводити консервування способом теплової стерилізації та давати оцінку фізичному методу консервування.

Особливу увагу при вивченні дисципліни приділяють матеріалам по виготовленню окремих видів консервів та обліку консервованої продукції.

Володіти:

  • основами технологічних прийомів переробки плодоовочевої сировини, основами процесів та апаратів харчової промисловості, методами проектування консервних виробництв.

Викладання дисципліни „Технологія консервування плодоовочевої і ягідної продукції” ґрунтується на знаннях основ дисциплін: фізика, хімія, математика, ботаніка, основи первинної обробки продукції рослинництва.