У сучасних умовах формування в Україні інноваційної економіки
затребувані фахівці, що мають глибокі знання в області технологій, техніки і
економіки, з нестандартним мисленням, здатні до системного аналізу ситуацій,
що вміють вирішувати складні науково-технічні завдання, створювати
високотехнологічні виробництва, управляти інноваційними проектами.
Наукові дослідження з інноваційних технологій переробки продукції
тваринництва пов’язані перш за все з розробкою методологічних підходів і
рекомендацій по створенню конкурентоспроможної продукції зі стійкими
якісними показниками і гарантованим рівнем біологічної безпеки, а також
забезпечення економічної ефективності виробництва.

Підвищення ефективності наукових та проектних робіт в області
створення інноваційних технологій і нових технічних засобів переробних
виробництв ґрунтується на системному підході до добре відомих процесів і
обладнання, який в розгорнутій формі виражає вимоги нового підходу до
об’єкта вивчення і удосконалення. Системний підхід до дослідження
безперервних виробничих процесів припускає вивчення їх в лінії як одного
процесу, тобто макродослідження, а потім за його результатами -
мікродослідження апарату або машини.

Технологічні потоки виробництв з переробки продукції тваринництва
недоцільно розглядати як суму окремих технологічних процесів. Кожний
окремий агрегат, що працює у складі лінії, впливає як безпосередньо, так і
побічно на функціонування інших машин і апаратів. Тому для удосконалення
технологічного потоку необхідний аналіз комплексу процесів потокової лінії як
системи.

М’ясна та молочна сировина – це багатокомпонентна,
багатофункціональна і біологічно активна система, тому технологу-досліднику
для прийняття оптимального рішення, схожого з багатофакторною задачею,
необхідно в досконалості володіти системним підходом, здатністю об'єктивно
оцінювати склад, властивості і біологічний потенціал сировини, розуміти
механізми і взаємозв'язки різноманітних процесів, вміти ефективно
використовувати наявні наукові розробки, хіміко-технологічні і технічні засоби
для керування якістю готової продукції.