Програма навчальної дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки «Харчові технології»  другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 181 «Харчові технології».

Мета навчальної дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення»: розширення та поглиблення знань сучасного стану та перспектив розвитку нутриціології, навичок аналізу наукових джерел інформації, наукового обґрунтування використання харчових добавок, застосування методології та методів проведення наукових досліджень, формулювання теоретичних і науково-практичних підходів до проектування харчових продуктів функціонального призначення.

Завдання навчальної дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення» полягають у вивченні факторів, процесів закономірностей, які впливають на якість виробленої продукції та вплив функціональних інгредієнтів на організм людини.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

-     Сучасний стан і перспективи розвитку нутриціології.

-     Закономірності, формування асортименту харчових продуктів функціонально призначення.

-     Наукові принципи складання харчових раціонів для окремих груп населення.

-     Принципи проектування нових харчових продуктів функціонального призначення.

-     Сировину, що використовують для проектування харчових продуктів функціонального призначення.

-     Технологічні процеси виробництва харчових продуктів функціонального призначення як цілісні технологічні системи.

-     Показники якості харчових продуктів функціонального призначення та суть методів їх визначення.

-     Принципи комплексної оцінки якості та конкурентоспроможності харчових продуктів функціонального призначення.

-     Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.

-     Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини.

вміти:

-Виконати аналіз наукових джерел інформації щодо сучасного стану і перспектив розвитку нутриціології.

-Дослідити, закономірності формування асортименту харчових продуктів функціонально призначення, визначити перспективи його розвитку для різних контингентів споживачів.

-Удосконалити існуючі та розробити нові технології харчових продуктів функціонального призначення на основі останніх досягнень науки і техніки.

-Проектувати нові харчові продукти функціонального призначення із заданим хімічним складом.

-Розробити технологічну схему виробництва харчових продуктів функціонального призначення з різним ступенем деталізації окремих складових процесу.

-Визначати показники якості харчових продуктів функціонального призначення та суть методів їх визначення.

-Дати комплексну оцінку якості та конкурентоспроможності нових харчових продуктів функціонального призначення.

-Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі