Програма навчальної дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки «Харчові технології» другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 181 «Харчові технології».
Мета навчальної дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення»: розширення та поглиблення знань сучасного стану та перспектив розвитку нутриціології, навичок аналізу наукових джерел інформації, наукового обґрунтування використання харчових добавок, застосування методології та методів проведення наукових досліджень, формулювання теоретичних і науково-практичних підходів до проектування харчових продуктів функціонального призначення.
Завдання навчальної дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення» полягають у вивченні факторів, процесів закономірностей, які впливають на якість виробленої продукції та вплив функціональних інгредієнтів на організм людини.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- Сучасний стан і перспективи розвитку нутриціології.
- Закономірності, формування асортименту харчових продуктів функціонально призначення.
- Наукові принципи складання харчових раціонів для окремих груп населення.
- Принципи проектування нових харчових продуктів функціонального призначення.
- Сировину, що використовують для проектування харчових продуктів функціонального призначення.
- Технологічні процеси виробництва харчових продуктів функціонального призначення як цілісні технологічні системи.
- Показники якості харчових продуктів функціонального призначення та суть методів їх визначення.
- Принципи комплексної оцінки якості та конкурентоспроможності харчових продуктів функціонального призначення.
- Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій.
- Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини.
вміти:
-Виконати аналіз наукових джерел інформації щодо сучасного стану і перспектив розвитку нутриціології.
-Дослідити, закономірності формування асортименту харчових продуктів функціонально призначення, визначити перспективи його розвитку для різних контингентів споживачів.
-Удосконалити існуючі та розробити нові технології харчових продуктів функціонального призначення на основі останніх досягнень науки і техніки.
-Проектувати нові харчові продукти функціонального призначення із заданим хімічним складом.
-Розробити технологічну схему виробництва харчових продуктів функціонального призначення з різним ступенем деталізації окремих складових процесу.
-Визначати показники якості харчових продуктів функціонального призначення та суть методів їх визначення.
-Дати комплексну оцінку якості та конкурентоспроможності нових харчових продуктів функціонального призначення.
-Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі
- Викладач: Оксана Дзюндзя