Метою дисципліни є: вивчення методології і організації наукових досліджень; опанування методики планування і виконання наукових досліджень; опанування методів пошуку, обробки, зберігання і використання наукової інформації, складання програми і схем досліджень; ознайомлення з основами права інтелектуальної власності.
Завдання вивчення дисципліни — дати глибокі теоретичні знання і практичні навики з питань методології і організації наукових досліджень у галузі харчових технологій.
Згідно до вимог освітньо-професійної програми студенти повинні:
знати: основи наукознавства, порядок організації науково-дослідної роботи, методологію наукових досліджень (об’єкти наукових досліджень, загальнонаукові та емпіричні методи дослідження, гіпотези і докази у наукових дослідженнях), наукову організацію дослідного процесу в технологіях зберігання, консервування та переробки плодів і овочів, інформаційне забезпечення наукових досліджень, автоматизовані системи обробки інформації, систематизацію результатів наукових досліджень та їх впровадження у виробництво, економічну ефективність від впровадження результатів наукових досліджень.
вміти: застосовувати набуті знання обираючи напрям наукових досліджень; визначити мету і актуальність досліджень; сформувати об’єкт і предмет досліджень; обґрунтовувати новизну досліджень; поставити завдання та сформувати робочу гіпотезу, провести патентний пошук, складати схеми досліду і плани наукових досліджень, готувати публікації та патенти.
