Мікробіологія відноситься до загально біологічних дисциплін. Навчальна програма передбачає засвоєння студентами теоретичних питань та придбання практичних навичок. Курс дисципліни включає три розділи: загальна, сільськогосподарська і спеціальна мікробіологія.

         До завдань навчальної дисципліни входить вивчення морфологічних, фізіологічних, біохімічних властивостей мікроорганізмів, змінність та розповсюдження їх в природі. Роль мікроорганізмів у кругообігу біогенних речовин, мікрофлори грунту, води, повітря та організму тварин, основи учення про інфекцію, імунітет, групи мікроорганізмів м'яса, молока, яєць, що викликають їх пошкодження, а також мікроорганізми, що використовуються для консервування та підвищення якості кормів. Синтез мікроорганізмами біологічно активних речовин (білків, амінокислот, вітамінів, ферментів, антибіотиків).