Метою дисципліни «Технологія оздоровчих харчових продуктів» є вивчення та оволодіння студентами спеціальними теоретичними знаннями та практичними навиками з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів, вивчення дії окремих компонентів таких продуктів на організм людини, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів виготовлених на її основі, надання студентам уміння використати набуті знання для розроблення нових продуктів оздоровчого призначення.

Завдання дисципліни «Технологія оздоровчих харчових продуктів» полягають в отриманні студентами знань з основ виробництва оздоровчих харчових продуктів, вивченні студентами загальних питань та теоретичних основ з розроблення нових і вдосконалення існуючих технологій виробництва оздоровчих харчових продуктів, вивчення дії окремих компонентів таких продуктів на організм людини, оволодіння методами контролю якості та безпеки сировини і продуктів виготовлених на її основі, в надання студентам уміння використати набуті знання для розроблення нових продуктів оздоровчого призначення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

-         функції їжі та чинники, що їх забезпечують;

-         основні теорії та концепції харчування;

-         основні терміни та визначення щодо спеціальних харчових продуктів;

-         вимоги стандартів до оздоровчих харчових продуктів оздоровчого призначення;

-         ефективність впливу на організм людини речовин харчової сировини, біологічно активних харчових добавок та інших сировинних компонентів;

-         наукові основи технологічних процесів виробництва харчових продуктів оздоровчого призначення і способи їх практичної реалізації;

вміти:

-         визначати функції їжі;

-         визначати роль функціональних компонентів їжі в оздоровчому харчуванні людини;

-         визначати зв'язок між використаними харчовими і біологічно-активними добавками і споживчими властивостями оздоровчих харчових продуктів;

-         визначати групи харчових добавок за «Е»-кодифікацією;

-         складати раціон оздоровчого харчування для окремих верств населення;

-         проводити оцінку безпечності біологічно активних добавок до їжі;

-         формувати інгредієнтний склад оздоровчих харчових продуктів і функціональних напоїв.