Метою дисципліни «Оптимізація технологічних процесів» є вивчення та оволодіння студентами спеціальними теоретичними знаннями та практичними навиками фахівця, навчити студента ставити задачу оптимізації на базі відомої математичної моделі процесу або структури харчового виробництва, розв’язувати її за допомогою персонального комп’ютера і використовувати результати у дослідженнях, проектуванні або керуванні технологічними об’єктами.

Завдання дисципліни «Оптимізація технологічних процесів» полягають в : отриманні студентами знань з дослідження або розроблення будь-якого технологічного процесу та визначення оптимальних умов його дії. Пошук шляху до цього виконується з використанням математичних моделей технологічних процесів і структур та методів оптимізації цих моделей, що вивчається в дисципліні «Оптимізація технологічних процесів».

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

− умови для постановки задачі оптимізації;

− основні математичні моделі консервного виробництва і способи їх використання для оптимізації;

− методи побудови оптимального плану в експерименті;

− числові методи рішення оптимізаційних задач математичних моделей процесів і технологічних систем;

вміти:

− вибрати потрібний параметри оптимізації для конкретного об’єкта виробництва;

− вибрати параметри оптимізації та поставити обмеження на них;

− використовувати пакети прикладних програм у процесі оптимізації технологічних задач;

− розробити план оптимального експерименту з рухом до екстремуму методом крутого сходження;

− виконувати системний аналіз і оптимізацію технологічних систем і процесів харчового виробництва.