Дисципліна "Неорганічна, аналітична та органічна хімія" викладається для студентів І курсу БТФ спеціальності 204 – «Технологія виробництва продукції тваринництва» у ІІ семестрі. На вивчення дисципліни відведено 5 кредитів (150 годин) , з яких 24 години – лекції, 50 годин – лабораторні заняття, 76 годин - самостійна робота. Підсумковий контроль – екзамен.
Мета курсу– забезпечення студентів основами знань з неорганічної, аналітичної та органічної хімії, які допоможуть їм добре засвоїти профілюючі дисципліни, а в практичній роботі сприятимуть розумінню хімічних аспектів заходів, спрямованих на зріст продуктивності та покращення якості продуктів тваринництва, раціонального і безпечного використання різних хімічних сполук та препаратів у виробничій сфері тваринницької галузі.
Завдання дисципліни: вивчення теоретичних положень дисципліни як наукової бази освоєння професійно-орієнтованих та спеціальних дисциплін; набуття студентами міцних знань з хімії найважливіших біогенних елементів, органічних речовин; засвоєння основних методів та прийомів проведення хімічного експерименту.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:
знати: основні теоретичні положення дисципліни; хімічні властивості біогенних елементів та їх найважливіших сполук; класифікацію, номенклатуру, властивості органічних сполук;
вміти: користуватися навчальною, методичною та довідковою літературою; виконувати базові експериментальні роботи, які складають основу хімічного дослідження, узагальнювати та систематизувати одержані результати; визначити склад, будову та хімічні властивості сполук, які містять біогенні елементи (макро- та мікроелементи); керувати процесами гідролізу, визначати напрямок процесів окислення – відновлення та комплексоутворення; використовувати набуті знання для визначення загально-біологічних і спеціальних дисциплін.