Дисципліна «Аналітичнв хімія» викладається для студентів І курсу БТФ спеціальності 181 – «Харчові технології» у ІІ семестрі. На вивчення дисципліни відведено 3 кредити (90 годин), з яких 18 годин – лекцій, 12 годин – практичні заняття, 12 годин – лабораторні роботи, 46годин – самостійна робота. Підсумковий контроль – залік.
Мета вивчення дисципліни є формування у студентів теоретичних основ хімічного аналізу, практичних навичок його виконання та їх використання для вирішення конкретних задач; розвиваток у студентів логічного хімічного мислення та вміння застосовувати на практиці набуті знання.
Завданням дисципліни є засвоєння основних методів та прийомів якісного і кількісного аналізу, розвиток науково-дослідних навиків, які необхідні майбутнім фахівцям харчової промисловості.
Як результат вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати: сучасний зміст навчальної дисципліни та її значення для наукового обгрунтування технологічних процесів харчової промисловості; загальні теоретичні основи хімічних, фізико-хімічних та фізичних методів аналізу; якісні реакції на катіони і аніони; основи титриметричного та гравіметричного аналізів; умови виконання аналітичних визначень; метрологічні основи аналітичної хімії.
вміти: на основі фундаментальних теоретичних знань обгрунтовано обирати відповідний метод аналізу для розв'язання конкретної задачі, оцінивши можливість різних методів; грамотно використовувати обладнання, прилади, виконувати експериментальні роботи, давати метрологічну оцінку результатів; самостійно проводити хімічний експеримент; оформляти його результати у вигляді звіту в лабораторному журналі; розв'язувати розрахункові задачі з курсу аналітичної хімії; знати і вміти користуватися навчальною, методичною та довідковою літературою з хімії.