Дисципліна «Аналітичнв хімія» викладається  для студентів   І курсу БТФ спеціальності  181 – «Харчові технології» у  ІІ семестрі. На вивчення дисципліни відведено 3 кредити (90 годин), з яких  18 годин – лекцій, 12 годин – практичні заняття,  12 годин – лабораторні роботи,  46годин – самостійна робота.  Підсумковий контроль – залік.

Мета вивчення дисципліни  є формування у студентів теоретичних основ хімічного аналізу, практичних навичок його виконання та їх використання для вирішення конкретних задач; розвиваток у студентів логічного  хімічного мислення та вміння застосовувати на практиці набуті знання.

Завданням дисципліни є засвоєння основних методів та прийомів якісного і кількісного аналізу, розвиток науково-дослідних навиків, які необхідні майбутнім фахівцям харчової промисловості. 

Як результат вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: сучасний зміст навчальної дисципліни та її значення для наукового обгрунтування технологічних процесів харчової промисловості; загальні теоретичні основи хімічних, фізико-хімічних та фізичних методів аналізу; якісні реакції на  катіони і аніони; основи титриметричного  та гравіметричного аналізів; умови виконання аналітичних визначень; метрологічні основи аналітичної хімії.

вміти: на основі фундаментальних теоретичних знань обгрунтовано обирати відповідний метод аналізу для розв'язання конкретної задачі, оцінивши можливість різних методів; грамотно використовувати обладнання, прилади, виконувати експериментальні роботи, давати метрологічну оцінку  результатів; самостійно проводити хімічний експеримент; оформляти його результати у вигляді звіту в лабораторному журналі; розв'язувати розрахункові задачі з курсу  аналітичної хімії; знати і вміти користуватися навчальною, методичною та довідковою літературою з хімії.