Метою навчальної дисципліни є: формування у майбутніх фахівців навичок на основі набутих знань науково-обґрунтовано програмувати в господарстві максимально можливі рівні урожайності сільськогосподарських культур; розробляти, удосконалювати та з високою ефективністю реалізувати прогресивні технології вирощування польових культур в умовах різних форм власності і господарювання; здійснювати біологічний контроль за станом посівів та управляти процесами формування урожаю; забезпечити високу економічну ефективність впроваджуваних технологій та їх екологічну чистоту; розробляти і реалізувати заходи по поліпшенню якості та зменшенню втрат рослинницької продукції.  Основним завданням курсу «Рослинництво» є: вивчення морфологічної та анатомічної будову сільськогосподарських рослин, особливості їхнього росту та розвитку, систематику; особливості розпізнавання рослин за їхніми морфологічними ознаками на етапах органогенезу; принципи й розрахунки прогнозування і програмування врожайності; методи біологічного контролю за ф Метою навчальної дисципліни є: формування у майбутніх фахівців навичок на основі набутих знань науково-обґрунтовано програмувати в господарстві максимально можливі рівні урожайності сільськогосподарських культур; розробляти, удосконалювати та з високою ефективністю реалізувати прогресивні технології вирощування польових культур в умовах різних форм власності і господарювання; здійснювати біологічний контроль за станом посівів та управляти процесами формування урожаю; забезпечити високу економічну ефективність впроваджуваних технологій та їх екологічну чистоту; розробляти і реалізувати заходи по поліпшенню якості та зменшенню втрат рослинницької продукції.

Основним завданням курсу «Рослинництво» є: вивчення морфологічної та анатомічної будову сільськогосподарських рослин, особливості їхнього росту та розвитку, систематику; особливості розпізнавання рослин за їхніми морфологічними ознаками на етапах органогенезу; принципи й розрахунки прогнозування і програмування врожайності; методи біологічного контролю за формуванням продуктивності посівів; контрольно-насіннєвий аналіз; методики складання агротехнічної частини технологічних карт.

знати:

  • стан і перспективи розвитку рослинництва, значення, морфологічні і біологічні особливості польових культур, сучасні технології вирощування культур, включаючи інтенсивні;
  • шляхи і способи покращення якості сільськогосподарської продукції; скорочення затрат праці і засобів при вирощуванні урожаю.

вміти:

  • планувати і організовувати виконання робочих процесів у рослинництві з використанням сільськогосподарської техніки, добрив та пестицидів;
  • застосовувати досягнення науки і передового досвіду;
  • програмувати урожайність сільськогосподарських культур;
  • планувати виробництво якісної, екологічно чистої продукції з мінімальними енергетичними і трудовими затратами при максимальному виході її за одиницю часу на одиниці площі;
  • впроваджувати сортові, інтенсивні, енерго- і ресурсозберігаючі екологічно доцільні технології;
  • застосовувати своєчасну і ефективну сортозаміна польових культур і раціональне їх розміщення в сівозміні, спрямоване на поліпшення умов вирощування;
  • вміти поєднувати інтенсивне виробництво рослинницької продукції з комплексом агротехнічних, агрохімічних і меліоративних заходів щодо збереження та відтворення родючості ґрунту і виробництва рослинницької продукції на базі сучасної досконалої і високопродуктивної сільськогосподарської техніки та високоефективної її експлуатації;
  • запобігати втратам врожаю під час його вирощування, збирання і перевезення
  • користуватися оперативною інформацією для своєчасного і якісного проведення комплексу сільськогосподарських робіт, запобігання виникненню і ліквідація негативних ситуацій в процесі виробництва рослинницької продукції