Мета дисципліни. Метою навчальної дисципліни є набуття здобувачами знань з теоретичних основ інспектування харчових виробництв, вмінь та навичок щодо організації та порядку проведення інспектування харчових виробництв, документального оформлення результатів інспектування.

Основні завдання дисципліни: надання здобувачам відповідної підготовки з питань інспектування та аудиту харчових виробництв, ознайомлення з основними законодавчими і нормативними документами за тематикою дисципліни, організацією внутрішнього контролю систем якості та безпечності на харчових виробництвах; принципи проведення інспектування та перевірки харчових підприємств; методика та техніка проведення перевірок; забезпечення виконання вимог інспектування.

Компетенції, якими оволодіє студент після вивчення дисципліни повинні:

знати: принципи сучасної перевірки харчових виробництв, основні терміни та визначення; основні законодавчі та нормативні документи, що регламентують проведення аудиту та інспектування харчових виробництв; програми-передумови для ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами; заходи з перевірки системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості;

вміти: організовувати внутрішній аудит виробництва на відповідність вимогам систем безпечності харчових продуктів; дійснювати перевірку дієвості впровадженої системи безпечності харчових продуктів, проводити внутрішній аудит виробництва на відповідність вимогам систем безпечності харчових продуктів, виявляти порушення належних умов виробництва, що впливають на безпечність харчової продукції, розробляти заходи для зниження ймовірності внесення небезпек в харчові продукти через сировину, компоненти, матеріали і вироби, що контактують з сировиною та харчовими продуктами, через навколишнє і виробниче середовище, вміти документально оформлювати результатів проведеного інспекційного контролю.