Мета: Навчальна дисципліна «Технологія сільськогосподарського виробництва» спрямована на формування у студентів знань про основні складові інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур в різних природно-кліматичних зонах України, застосування різних агротехнічних прийомів для підвищення родючості ґрунтів, зменшення ерозійних процесів, підвищення врожайності, економічну доцільність використання добрив і пестицидів.

Завдання: Завдання навчальної дисципліни полягають у вивченні основних технологічних параметрів виробництва продукції рослинництва та здійснювати перевірку якості та безпечності харчових продуктів.

Як результат вивчення навчальної дисципліни здобувач повинен

знати:

основи земельного законодавства України, процес утворення та накопичення гумусу, засоби регулювання родючості ґрунтів у різних природно-кліматичних зонах України, впровадження та освоєння сівозмін, основні заходи боротьби зі шкідливими організмами, види органічних і мінеральних добрив та систему їх внесення, основи насінництва, класифікацію, загальну характеристику зернових культур та технологію їх вирощування; класифікацію, загальну характеристику та технологію вирощування технічних, кормових, основних овочевих культур;

вміти :

розробляти структуру посівних площ і схеми сівозмін, складати систему обробітку ґрунту, сівозміни, розраховувати норми внесення добрив на запланований урожай, визначати посівні якості насіння та норми висіву, визначати фази розвитку та родові відмінності зернових, технічних, кормових та овочевих культур, складати агротехнічну частину технологічних карт вирощування сільськогосподарських культур.

Здобувач вищої освіти повинен оволодіти наступними компетентностями:

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі агропромислового виробництва, що передбачає застосування певних знань та вмінь, технологічних методів та прийомів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальні компетентності

ЗК1. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ЗК2. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу

ЗК6. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК7. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК8. Навички здійснення безпечної діяльності.

ЗК9. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

За спеціальними фаховими результатами навчання:

ФК1. Здатність використовувати базові знання основних підрозділів аграрної науки (рослинництво, землеробство, селекція та насінництво, агрохімія, плодівництво, овочівництво, ґрунтознавство, кормовиробництво, механізація в рослинництві, захист рослин).

ФК2. Здатність вирощувати, розмножувати сільськогосподарські культури та здійснювати технологічні операції з первинної переробки і зберігання продукції.

ФК3. Знання та розуміння основних біологічних і агротехнологічних концепцій, правил і теорій, пов’язаних із вирощуванням сільськогосподарських та інших рослин.

ФК4. Здатність застосовувати знання та розуміння фізіологічних процесів сільськогосподарських рослин для розв’язання виробничих технологічних задач.

ФК5. Здатність оцінювати, інтерпретувати й синтезувати теоретичну інформацію та практичні, виробничі і дослідні дані у галузях сільськогосподарського виробництва.

ФК7. Здатність науково обґрунтовано використовувати добрива та засоби захисту рослин з урахуванням їх хімічних і фізичних властивостей та впливу на навколишнє середовище.

ФК8. Здатність розв’язувати широке коло проблем та задач у процесі вирощування сільськогосподарських культур шляхом розуміння їх біологічних особливостей та використання як теоретичних, так і практичних методів.

ФК9. Здатність управляти комплексними діями або проектами, відповідальність за прийняття рішень у конкретних виробничих умовах