Агрохімія – обов’язкова дисципліна підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, що спрямована на підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі  ефективного застосування органічних, мінеральних, бактеріальних добрив та інших агрохімічних засобів з метою науково обґрунтованого використання ґрунтів, збереження і підвищення їх родючості, збільшення врожайності та покращення якості рослинницької продукції. Вивчення даного курсу дозволить здобувачам вищої освіти набути навичок проведення аналізу агрохімічних властивостей ґрунтів конкретних господарств, розробки системи удобрення зрошуваних і незрошуваних сівозмін, окремих сільськогосподарських культур з урахуванням вмісту елементів живлення в ґрунті, розробки заходів хімічної меліорації ґрунтів. Агрохімії, як дисципліні, належить провідне значення у формуванні фахівців аграрного сектору для практичної роботи в сільськогосподарському виробництві та наукової роботи в науково-дослідних установах.

 

Метою викладання навчальної дисципліни «Агрохімія» є  формування у здобувачів вищої освіти  теоретичних знань та практичних навичок з питань мінерального живлення рослин, ефективного використання органічних, мінеральних добрив та інших агрохімічних засобів з метою збільшення врожайності та покращення якості рослинницької продукції за одночасного збереження та відтворення родючості ґрунтів.

Завданням вивчення дисципліни є формування у здобувачів вищої освіти теоретичних знань і практичних навичок з питань підтримання та відновлення родючості ґрунтів, використання добрив у сівозміні, визначення параметрів колообігу елементів живлення з урахуванням зон вирощування і специфіки різних сільськогосподарських культур та охорони довкілля. Знання агрохімії дозволяє створити найкращі умови для живлення рослин з урахуванням властивостей різних видів і форм добрив, особливостей їх взаємодії з ґрунтом, визначити найбільш ефективні форми, способи і строки застосування добрив. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач вищої освіти повинен

           знати:

стан і перспективи хімізації в Україні та світі;

особливості живлення рослин та методи його регулювання;

властивості ґрунту у зв’язку із живленням рослин і застосуванням добрив;

методи хімічної меліорації ґрунтів;

основні види мінеральних, органічних добрив і бактеріальних препаратів, способи їх одержання, властивості, особливості використання, оптимальні умови зберігання і внесення;

роль добрив у сприянні попередження розвитку патогенної мікрофлори;

особливості сумісного використання добрив і засобів захисту рослин;

систему застосування добрив та агрохімсервісу;

вплив добрив на біосферу.

  вміти:

  визначати рівень забезпеченості сільськогосподарських культур поживними речовинами та забезпечувати оптимальні умови їх вирощування;

  вміти розпізнавати добрива та забезпечувати оптимальні умови для їх зберігання і транспортування;

  вміти застосовувати добрива сумісно із засобами захисту рослин;

  встановлювати норми та визначати форми і способи внесення добрив, визначати економічну та енергетичну ефективність їх застосування;

  запобігати забрудненню біосфери у процесі використання добрив.