Дисципліна «Селекція та насінництво плодово-ягідних і овочевих культур» є обов’язковим компонентом освітньої програми підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 203 Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство агрономічного факультету, вивчення якої відбувається в сьомому семестрі четвертого року навчання.  

Дисципліна «Селекція та насінництво плодово-ягідних і овочевих культур» спрямована на удосконалення теоретичної бази біологічної освіти здобувачів для розуміння фундаментальних основ селекції, пізнання закономірностей спадковості та мінливості з метою практичного застосування генетики як основи селекції. Селекція тісно пов’язана з насінництвом, яке є продовженням роботи з сортом або гібридом, забезпечуючи його чистоту, швидке розмноження та впровадження у виробництво результатів селекційної роботи. Селекція та насінництво широко використовує розробки таких наук, як ботаніка, фізіологія, біохімія, генетика, цитологія, рослинництво, землеробство, фіто- і ентомологія, екологія, технологія переробки та зберігання продуктів рослинництва.

Мета навчальної дисципліни «Селекція та насінництво плодово-ягідних і овочевих культур» – формування у здобувачів вищої освіти знань з наукових основ селекції плодово-ягідних та овочевих культур, виведення нових сортів і гібридів окремих культур, а також умінь і практичних навичок з планування і організації селекційного процесу та проведення сортовипробування і експертизи сортів та гібридів на відмітність, однорідність та стабільність.

За результатами вивчення навчальної дисципліни «Селекція та насінництво плодово-ягідних і овочевих культур» здобувач

повинен знати:

  •   законодавчу базу України в сфері селекції, насінництва, сортового та насіннєвого контролю;
  •   організацію і структуру селекційно-насінницької роботи в Україні та за кордоном;
  •   сучасні тенденції та напрямки селекції плодово-ягідних та овочевих культур в контексті змін екологічних та економіко-технологічних факторів;
  •   генетичні та біологічні особливості розмноження плодово-ягідних та овочевих  культур з метою використання їх в селекції, насінництві та розсадництві;
  •   теоретичні та практичні рекомендації щодо розробки напрямів удосконалення селекційного процесу плодово-ягідних та овочевих культур;
  •   методику проведення державної кваліфікаційної експертизи та порядок районування сортів і гібридів сільськогосподарських культур;
  •   спеціальні методичні прийоми та агротехнічні заходи для отримання високоякісного садивного матеріалу з урахуванням біологічних особливостей культури; економічні аспекти проведення сортозаміни та сортооновлення.

повинні вміти:

  •   планувати, організовувати та проводити роботи в сфері селекції і насінництва плодово-ягідних та овочевих культур;
  •   розробляти та вдосконалювати схеми селекційного і насінницького процесу; 
  •   використовувати новітні методи отримання оздоровленого від хвороб садивного матеріалу;
  •   здійснювати заходи з стандартизації та сертифікації садивного матеріалу.