Контроль якості продукції на сьогодні є найважливішою функцією забезпечення і управління якістю, оскільки їжа може бути джерелом та носієм поживних речовин, так і великої кількості потенційно небезпечних та токсичних речовин хімічного та біологічного походження. Тому дисципліна «Управління біологічними ризиками харчової продукції» спрямована на вивчення біологічних ризиків, що спричинені різноманітними мікроорганізмами.

Мета викладання дисципліни опанування та реалізація здобувачами теоретичних знань та практичних навичок з управління біологічними ризиками які виникають під час виробництва та зберігання сировини та харчових продуктів. Вивчення курсу «Управління біологічними ризиками харчової продукції» спрямоване на розширення та поглиблення знань що досліджують закономірності існування потенційно небезпечних для людини мікроорганізмів у навколишньому середовищі та обумовлені ними процеси, які можуть безпосередньо чи опосередковано шкідливо впливати на здоров'я людей.